Internationale anti- racisme dag

Lieve lezers,

Vandaag is het internationale anti-racisme dag.

Op een dag als vandaag worden veel te veel mensen geconfronteerd met racisme. Wit, zwart, geel, rood, bruin, maakt allemaal niet, maar elke huidskleur heeft wel eens met racisme te maken gehad. Is dit niet erg?

IMG_2832

Waarom sluiten we een ander uit omwille van hun huidskleur? We zijn allemaal mensen van vlees en bloed. Als we de bijbel mogen geloven zijn we allemaal afstammelingen van Adam en Eva…

Ook ik werd geconfronteerd met racisme. Het heeft op mij als tiener een enorme indruk nagelaten. Toen had ik voor het eerst te maken met pesterijen om wille van mijn mooie huidskleur. Het raakte mij enorm dat ik werd uitgescholden door iemand die heel veel moeite moest doen om “bruin” te worden.

Is het niet grappig, dat blanke mensen duizenden euro’s vergooien om dat mooi bruin kleurtje te krijgen? Is het niet grappig dat sommige Aziaten of donkere mensen alles zouden doen om blank te zijn ? We zijn niet tevreden met ons kleurtje en toch sluiten we mensen uit met een ander kleurtje. Maar waarom toch?

Je hoort vaak mensen zeggen “maar ja, die bruine mensen hebben geen respect voor ons. Ze komen naar ons land, pikken ons geld, onze jobs enzovoort en denken dat ze zich alles kunnen permitteren… Weg met die bruinen!!!”

Andersom hoor je “dat blanken mensen geen moeite willen doen om ons te leren kennen, ze sluiten ons buiten, hebben geen respect voor ons, denken dat we alles willen afnemen van hen, ze denken dat we de baas over hen willen spelen….”

Mmmm, begint het dan niet met elkaar te respecteren zoals we zijn ? Waarom iemand op voorhand al veroordelen als je deze persoon nog niet eens kent? Ok, je hebt misschien al 100 keren geen leuke ervaring gehad met mensen die een bepaalde huidskleur of een bepaald geloof hebben. En ja, om den duur is je vertrouwen weg, maar sta heel even eens stil bij jezelf en vraag aan jezelf waarom je bang bent om voor die 101ste persoon open te staan en te hem of haar te leren kennen.

Het is gemakkelijk om op iemands uiterlijk af te gaan. Of het is gemakkelijk om iemand te negeren omdat deze persoon zijn eigen menig heeft… Maar we staan nog te weinig stil bij het feit dat we veel mensen (on)bewust kwetsen en buitensluiten omdat ze anders zijn dan jijzelf. We lopen graag mee met de groep en durven onze mening niet altijd in de groep te gooien.

IMG_2835Wat ben ik blij dat mijn gezinnetje multicultureel is. Ik, die een volbloed Indische ben (alé dat denken we toch), manlief volbloed Belg (dat denken we toch) en mijn prinsesje heerlijk een halfbloedje Belgisch met een Indisch temperament 😂😍.

IMG_2836We eten niet elke dag Belgisch of Indisch, maar we  properen de wereldkeuken dichter naar ons toe te brengen. Ik vind het heel belangrijk dat mijn dochter wordt grootgebracht met verschillende eetgewoonten, culturen… Ik heb vrienden met verschillende nationaliteiten. Daar ben ik dankbaar voor. Zo kunnen we nog veel van elkaar leren en er is altijd wel een reden om naar een feestje te gaan, maw, altijd een reden om iets nieuws te naaien. Maar diep van binnen zit ik een tweestrijd met het kleurtje van mijn prinsesje. Ik ben zo blij dat ze even licht is haar als papa, net zoals jij. Als jij niet weet dat ze half Indisch is, zou je het echt niet weten. Met haar donker blonde haartjes, een lichte huid met mooie donkere Bambi ogen denk je dat ze “Belgisch” is. Zo zal ze voor haar huidskleur niet gepest kunnen worden zoals ik. Anderzijds vind ik het best wel jammer dat ze zo licht is, want ik ben heel het jaar door mooi bruin. Gelukkig word ze wel snel mooi bruin. Ik vind het erg dat ik zo erover denk, dat ik soms bang ben. Normaal gezien mogen we geen schrik hebben voor een kleurtje…

Onthou 1 ding heel goed: we zijn allemaal uniek maar op onze eigen manier. Schoonheid zit in elke persoon, dus ook bij jou en bij mij. De wereld zou veel mooier zijn moesten we elkaar meer aanvaarden zoals we zijn.

Liefs,

IMG_2829IMG_2830IMG_2831

Advertenties

2 gedachtes over “Internationale anti- racisme dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s